Dmitri Medvedev, amenințare cu privire folosirea armelor nucleare. ”Orice război poate fi încheiat foarte repede, în stil american”

de: Ana Anițoiu
05 07. 2023

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut o amenințare cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare astfel încât să încheie războiul din Ucraina ”în stil american”.

Amenințarea făcută de Medvedev

Dmitri Medvedev a spus că în general, orice război, chiar și unul mondial, poate fi încheiat foarte repede, fie printr-un tratat de pace, fie la fel cum au făcut americanii în anul 1945, când au folosit arme nucleare și au bombardat două orașe japoneze – Hiroshima și Nagasaki.

”Ei, într-adevăr, atunci campania militară a fost scurtată. Costul a fost reprezentat de viețile a aproape 300.000 de civili”, a mai spus Medvedev.

Totodată, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a negat faptul că armata rusă ar fi depășită din punct de vedere tehnic.

Dmitri Medvedev le-a transmis rușilor recent că, dacă Statele Unite ale Americii și ”vasalii săi” ar înceta să mai furnizeze arme Ucrainei, războiul s-ar termina în doar câteva luni.

Oficialul rus a precizat chiar că războiul din Ucraina s-ar putea încheia cu o victorie rusă în doar câteva zile, în cazul în care Occidentul ar înceta ”chiar de acum” să îi mai furnizeze arme Kievului.

Xi Jinping, avertisment pentru Putin referitor la armele nucleare

Pe de altă parte, președintele chinez Xi Jinping l-ar fi avertizat personal pe omologul său rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare.

Un consilier de rang înalt din guvernul Chinei a explicat că, în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina, țara sa ar fi în dezavantaj. Mai exact, un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei sau a unuia dintre aliaţii săi europeni ar risca să întoarcă Europa împotriva Beijingului.

Potrivit aceluiași consilier, o presiune susţinută din partea Beijingului pentru a preveni un astfel de act ar putea contribui la îmbunătăţirea relaţiilor Chinei cu Europa.

Profesorul de relaţii internaţionale la Universitatea Renmin din Beijing Shi Yinhong a explicat, la rândul său, că Rusia nu a avut şi nu va avea niciodată aprobarea Chinei pentru a folosi arme nucleare.